Wednesday, March 17, 2010

saya perlukan respon anda

Salam semua

nak tanya korang sikit

apa yg korang rasa dn apa yang korang buat bila situasi ini terjadi kpd anda

seorg student hantar msg pada anda dn menulis

____________________________________________________________________________

Assalamualaikum madam... Apa khabar? Smg madam b'tambah bahagia..kehadiran sms N pada malam ini adalah untuk menjernihkan sgala kekeruhan...Pertama, N ucapkan terima kasih sebab madam add nick Q dalam facebook.. Dia adalah bakal tunang N.Moga jodoh berkekalan..Jarak memisahkan kami..N tak b'cinta spt sesetengah c0uple lain.Mmg rasa lonely tapi ini jalan yg N pilih.N serba kekurangan.Bukan jenis alim tapi sekurang2 nya N tak pernah lagi dating waktu malam dn tersempak dgn staf fakulti spt yg si alim buat..Mgkn madam x faham..tapi inilah rahsiany..Yg ke2 banyak N dgr ttg keluhan madam..mdm, maafkan kami andai madma terasa hati..Hari tu, N angkat calling ms kls mdm sbb org atsan call .penting ttg pil raya..3..bdk kelas N bukanlah sgt teruk..N terkilan andai org yg N sayang bermuka2..mdm, mungkin fikrah kt tk sama..tk semua kaya dn tk semua miskin..syadid thiqah dn open minded..mdm, betapa ramai insan di dunia yg bkata keburukkan saudaranya utk menegakkan kebaikan dirinya, mf kan N ..N respect ngn Sir A sbb dia hormat dn terima kekurangan kami..Hukum karma..setiapa pa yg kt lakukan pasti ada blsn. Ckgu N kata kalau ingin org hormat kita, hormat org dulu..N syg mdm, syg ukhuwwah kt n N hormt mdm..Bgtu jg yg lain kranya akur pd sebuah hukumm..Kita semua belum smpurna...Ttsn airmata N seakan tidak nilainya lagi setelah mdgr cerita basi ttg seorg 'guru'.Bencilah N tp N merayu cintailah semua mahasiswa dlm kelas N selain N..slm penuh luka, anak didikmu N

___________________________________________________________________________

ini msg yg anin terima ahad lepas jam 1 pagi..wktu tu saya dkt kuantan sdg berkursus

apa perasaan? 1st mcm rasa t' amat sedih lantaran msg pertama yg sy reply adalah sy ckp sy ngaku sume salah sy dn saya mintak maaf byk2 sy ckp ye die betul

lepas tu sy baca lagi sekali..mmg takleh tdo...mcm bedebar2 jek..pusing sana pusing sini..syahmi dn hubby dh lawan bedengkur... saya cuba lelapkan mata tp x berjaya ..lama2 lelap lah dlm kepenatan

isu nya: sy ada komplen psl budak batch N ni yg depa sgt tak respek saya wktu i lecture them.. depa dok borak2 ...pass catalog rorine..tgk2 gambar dlm phone dn answer phone dgn selmabe dlm klass.. apa perasaan u ols kalau dh tegur hampir stp kali dtg kelas tp tak de perubahan??? msti rasa mcm nak marah je
dn mereka juga tak bawak buku yg saya wajibkan depa bawak stp kali kelas..sdgkan belajar LAW mmg la kene refer BUKU ACT tu.. saket tak hati?????????

lepas tu i said to their junior ttg respect lect etc etc dn terkeluar la ttg if u ols dh senior jangan besar kepala slalu la down 2 earth.. then i cite la sikit2 ttg ragam2 senior depa ni

dn seko budak yg tak berapa mulia hatinya tlh bgtau kt senior ni..tu yg hantar msg hentam ai

okey 4 ur info itu msg yg dihantar menyemak inbox ai oleh seorg student yg ai ngaja sem ni dn ai akan mark result die lps final xm april ni dn ai ada kuasa utk failkan die dan DIE berani htr sms gitu

u ols tercabar tak dgn kata2 die..lagi2 yg i merahkan tu

okay sini i explain lagik..
psl add Q tu mmg ai add sbb ai nak tgk sejauh mana depa ni couple..tgk dlm FB kemain gedik lagi..ngaku bdk sekola agama..ai ni pulak baik hati nk nasihat depa..tp ai rasa ai tak pyh amek tau dh pasal depa.. utk apa? depa kan dah beso..dh nak hidup bbs mcm burung gagak

psl agkt tepon- mmg la kalau u agkt fon dlm klas u tak respek lect..ai dulu tak wt pun time blajo dulu..kalau henpon munyik mcm nak lari kelas sbb takut kene marah..

pasal prgai depa..huh memang teruk pun..ai nasihat bejuta2 kali takmo dgr bile budak jr tau ..tau lak malu..kdg2 ai rasa nk ckp je PADAN MUKA kt si N ni.. lelebih sgt..nyampah ai

psl ai bermuka2? huhhh..sekeh sebijik ngn tukul kang..ai mmg marah tapi ai cpt kewl ..kang skrg ni tgh menyulam cinta ngn anak dn hubby..so kene la control mood..merengla ai kalau hari2 nk masyam je...
mmg aaa fikrah sme org tak same.. tp ai sbg lect msti aa expect u ols ni TAK KURG HAJAR..takkan la ai nak expect yg buruk2 ..syukur la ai expect yg baik

psl ai cite buruk depa nak cover baik i... huh..ai tak paham..sah mmg tak paham ke budak N ni yg tak paham bahasa?

psl SIr A-- ko kawen je la ngn sir A tu kalau die leh terima kkurgn ko..dh namenye laki mmg aa x same ngn ai yg pompuan tulen lagi sejati..ko nak same kan ai ngn sir A tu..mmg la x adil..kang ai compare u ngn bebudak jr u ol marah pulak.. pk aa logik..hukum karma ke mende aku malas nk tau..tp aku ni org yg blajar dr pglmn..aku tau la ttg khidupan.. ko tu baru 21 tahun dh belagak mcm tau serba serbi takkan sbb u jadik penceramah jemputan u rasa u dh hebat cik adik oiii

respek org? aku respek u ol la sbb tu aku bg peluang u ol belaja dlm kelas.. kalau u tanak respek ai then silekan.. aku sng je ckp AKU TAK REDHA ILMU YG AKU AJAR KAT Ko.. ade paham? sbb ko tak hormat aku pny cara..ai ni lect u bukan u tu lect ai..ade paham? u ikut la gaya ai selagi x btentangan ngn quran sunnah..takkan tu pun nak ajo..ai tak de lrg u nak semayang..ai tak marah kalau u buat bende elok

akhir kata..ai tak pernagh  tulis entri berbaur marah tapi hari ni ai marah dn menyampah

tadi dlm kelas ai igt nk jmp dia lepas kelas...haipppppppppp aleh2 takde lak dlm kelas..monteng jek keje... kecut aa tuh

aku nk jernihkan balek mood aku..nak p amik wudhu dn smyg asor..

tata..komen la eh.. tlg bg aku pencerahan sikit

9 yang juga Bersungguh2:

fikaryna said...

ryna mcm tak ter komen baca cite budak2 2..abis 2 lps nih nak jumpa sll sbb anin lect diorang kan..mmg lgsg x respect..pastu berani x tentu pasal..

anin ptt x yah layan dalam phone..kalau dia x puas ati..panggil dpn2..dan selesaikan..lagi gentle..kan..

Nida said...

Salam Anin.. beraninya budak2 zaman sekrang ni kan. Teringat masa Nida mengajar dulu, ada ler sorang budak form 5 ni tunjuk penumbuk kat muka Nida.. sebabnya Nida ambil beg dia bagi kat guru disiplin.. ye ler kalau dah budak tu ponteng kelas memanjang sapa tak sakit hati, tu yg Nida buat begitu.. sabar je ler Anin... jangan difikir sangat budak yg tak berapa nak cukup umur tu, buat sakit hati je..

Pasni buat seolah2 takde benda yg berlaku... cara ni lagi buat dia bengkek

ardinihumaira said...

hmm.. macam2 pangai eh budak ni. alohai... tetiba dni lak naik geram nak luku2. dni rasa better akak tak yah layan pangai depa tuh. biaukan beliau nak perasan bagus terlajak baik dan pasan respect orang lebih dari orang repest dia.

memang susah kalau budak macam tu.. sebab.. diorang dah tak ada rasa apa-apa. tak ada rasa nak insaf atau malu pada pendidik mereka. kalau dilayan nanti akak juga yang sakit hati. apa kata akak mengajar macam biasa. kalau diorang malas dengar, lantak diorang dah la.. sebab bukan semua yang macam tu.. tentu ada yang luhur hati ikhlas nak dengar syarahan kuliah akak... diorang rasa diorang dah cukup hebat la kot.. doa2kan moga beliau tersentuh hati nak rasa bersalah dengan sikap yang menghala ke arah kurang ajar tu, kak..

aima said...

anin, kak aima pun terpanggil nk komen gak..hehe sbb kat kolej dulu kak aima kan penceramah bebas....hehe

anin sabar je, budak2 sekarang bila sebut pasal respect mmg ada sedikit kurang, so tak yah layan la, luar waktu keje they should not disturb our privacy, msg kul 1 pg tu mmg satu tindakan yg tak hormatkan waktu kita so this kind of action just ignored, they should respect u coz u r the teacher....ada ke kita komen lecturee kita dulu? how bad they r, even kita fail paper dia, kita x leh wat pe2....keterbukaan sistem komunikasi skrg ini melemahkn sistem peradaban manusia...

pak long said...

salam buat tuan umah....
fuhhh..kembang jugak emo pak long kalau dengaq cerita cam ni....kita ajaq budak kecik pun kalau habaq 2-3 kali tak dengaq dah ringan tangan...kalau budak besaq mau kena berus-lee la gamaknya...tak respek langsung...1 pasai depan tu pensyarah...2. hormat la org lebih tua...jangan main randuk ja...punya mangkaq..bulih hantaq mesej cam tu....mendidih suhu haku baca....sip baik la N...kalau pak long siap la hampa...ishhh emo sunggu haku...pasai aku pun cikgu..walaupun level tak sama pensyarah..tapi aku study PJJ...aku masih respek pensyarah lebih muda pada haku....aikk panjang pulak komen pak long...maap la no...ni emo terlebih...sabaq ada had kan N...

anin said...

ryna: tu aaa..wktu dpt sms tu mcm tk leh pk panjang..trus reply.. hari ni sbnrny nak berdepan tp die tk dtg kelas lak.tkut aa tuh

nida: pom5 pun dh bani ek.. ni dh tue lagi laa berani.. pggil mak ayah kang tau lak takut

dini: tu aa.. ignore her..tp gaya die tu mcm represent a grup..dh berdepan ngn 2 budak lain ..depa ckp depa tatau pape pun psl tu.. kaki klentong tul N ni

kak aima: tu aa kak...nyampah ..they are too bad..haha jahatnye lect ni

paklong: same je lect ngn ce'gu tu ngajo gak namenye...mmg dulu kt baik je time jd stud..msti aa kt expect stud kt pon baik cm kite kan

maiyah said...

elok berdepan utk selesaikan

YanDarwisy said...

kadang2, kita sentiasa diuji & diberi dugaan. Yg penting kita bijak mengawal emosi dan bykkan bersabar. Ada hikmah yg tersembunyi...

Hamizah Syamimi Supian said...

saya seorang student berumur 21 tahun. malu gak la lepas baca entri akak ni. malu dengan perangai mereka2 yang sebaya dengan saya, tapi tak pandai hormat lecturer. sabar jela ye. akak lecturer, dorang tu menagih ilmu dari akak. Dorang patut sedar dan mintak maaf pada akak kan?. Salam ziarah :)