Thursday, April 29, 2010

PENGALAMAN MENYUSUKAN ANAK


keknyangan dgn khasiat susu ibu
Nama anak : SYahmi
Nama Ibu : Anin
Berapa lama menyusu : 10 bulan hingga 2 tahun insha Allah
Umur anak sekarang : 10 bulan
    menyusukan bukanlah sesukar mana bagi sesetengah pihak dan ada juga yang tidak merasakan ianya satu moment yg indah..tetapi TIDAK bagi anin.. anin sgt menghargai detik2 penyusuan yang dilalui antara anin dn syahmi.. kerana menyusu itu satu yg sangat indah dan ianya lebih indah setelah diuji dgn pelbagai perkara
    setelah berslainkan syahmi di hospital besar di daerah yg satu ini... 

    anin sememangnya nekad untuk menyusukan syahmi seawal detik yg mungkin.. NAMUN hakikat yg terpaksa anin terima adalah.. koyakan di tutttt mengambil masa selama 2 jam untuk dijahit dn menyebabkan masa awal anin dn syahmi agak lewt berbanding ibu2 menyusu tegar yg lain..sungguhpun keinginan membuak2 namun tiada suara mampu dikeluarkan kerana syahmi dilahirkan saat uminya terketar2 kesejukan.. masa melahirkan sangat pantas sehingga anin seperti tidak percaya..namun masa menjaht di kedai jahit itu sgt menyeksakan.. sehingga kaki terketar2 dn gigi berlaga2 kesejukan

    saat indah hadir tatkala anin disorong masuk ke katil selepas selamat melahirkan si comel.. syahmi diletak di sebelah kanan...lalu anin cuba menyusukan.. anin beranggapan..susu akan terus keluar setelah bayi lahir.. rupanya TAK.. susu tidak keluar langsung dn syahmi hny suck sikit lalu tertidur dek keharuman tubuh uminya

    sehari di hospital ..anin hanya mampu menangis tika syahmi disorong ke bilik penyusuan..susu anin tetap membeku tidak mahu keluar.. anak sahbaat di sebelah katil seronok menikmati khasiat susu ibu dn lena dgn tenang dalam dakapan ibunya..

    dugaan tidak terhenti di situ..syahmi suspected g6pd dn perlu di tahan 5 hari dlm wad.. titisan air mata menjadi peneman.. kembali ke rumah di temani suami tanpa anak di sisi adalah satu moment yg sgt mengharukan... sehinggakan bunyi pintu pun ku sangka bunyi syahmi menangis.. 4 hari berikutnya aku setia menemani syahmi di bilik foto.. cuba memerah susu yg sudah banyak ..namun alirannya belum matang.. aku mencuba dn terus mencuba..sakit tidak terucap.. perit tidak terkata.. hanya ALLAh yg tahu..kerna jahitanku mula terbuka.. namun ku gagahkan jua menapak ke hospital untuk menyusui Syahmi..supaya syahmi merasa enaknya susu ibu dn lazatnya dakapan umi.. anin berusaha hingga terduduk dan menangis kerana brst spt batu..tidak boleh di sentuh apalagi terlanggar.. setelah dituam.. susu mengalir seakan sungai.. membasahi baju dn kain..namun syahmi masih di wad..apabila di perah hanya dapat memnuhi 1oz sahaja.. nurse yg menerima botol tu mencemuh seolah2 aku tidak mampu memberii susu sepenuhnya pd syahmi

    hari ke6 syahmi dibenarkan keluar..namun bacaan kuningnya masih tinggi dn perlu dimasukkan ke wad swasta.. aku nekad menamninya..dn setiap detik dn saat..asal syahmi menangis aku dipanggil dn ke bilik foto utk menyusu.. sekejap syahmi pasti terlena.. bila diletak di dalam bilik foto yg amat sejuk..syahmi kembali menangis..memang itu rutinku di sana.. menyusu dn berjalan.. sehingga akhirnya aku dimarahi kerana bacaan kuning syahmi tak turun banyak.. dn nurse menyuruhku stop BF syahmi..bagi FM sahaja.. aku menangis.. tangisan tidak pernah surut sejak syahmi di wad pd hari pertama lagi..

    setiap kali menyusu syahmi setiap kali tu aku dimarahi..nurse di sini langsung tidak mesra .. dn slalu masuk mengejut dlm bilik ku.. slalu marah2 nak panggil ku untuk menyusu.. aku menangis dn menangis.. memang PENAT berulang alik..tapi aku puas..NAMUN setelah bacaan kunignnya tidak turun.. aku nekad terpaksa akur pada kehendak nurse.. jam 2 pagi syahmi menangis...aku bangun menyusukan.. namun 1/2 jam lepas tu doktor menyarankan untukku berehat dn memberi FM pd syahmi.. kerana bimbang bacaan kuningnya tidka menurnun..aku pasrah dlm sedu .. redha dalam tangisan..hingga bengkak mataku..dn ku terus bentan malam tu.. bukan sekali ye..DUA malam berturut2.. tak dapat ku lupakan saat itu.. di selimutkan suami saat kesejukkan tu masuk ke tulang hitam..gg berlaga2 dn sungguh ku tak boleh kena air sikti pun selama 2 hari tersebut


    pagi esoknya aku menyusukan syahmi juga... directly.. dn syahmi lena di pangkuanku.. nurse yg melihat terus memarahku..sungguhku tertekan dn sgt tertekan.. alhamdulillah rakan2 ofisku dtg menghiburkan ..rakan2 ofis suami hadir menemani.. terubat sikit kesedihan.. hari ke-9 syahmi berjaya keluar dr hospital..kami nekad terus membawa pulang syahmi untuk berpntg di rumah bonda.. senang sedikit..sekurang2nya ada org tua yg menemani..sesampai di sana syahmi disahkan sihat dn kuningnya tidak membimbangkan...ALHAMDULILLAH


    dan segala kisah yg berlaku tatkala syahmi dilahirkan hingga hari ke9 ini ku lalui SENDIRI.. tanpa ibu dn bonda menemani.. sungguh ku tak kuat.. ku cuma menumpang kasih saudara.. dimarah dn diperli oleh nurse buatku terasa malangnya nasib ...hanya Allah ku meluahkan rasa..Hanya DIA tmpt ku berkongsi duka


    NAMUN
    rhmat TUHAN tidak terjangkau.. Dia memberi syahmi merasa nikmat dn khasiatnya colestrum sehingga 2 minggu lebih lamanya.. dn syahmi menikmatinya sepuas2nya...


    sungguh anin merasa bahagia dgn suami yg banyak membantu selama tempoh kesedihan ini.. serta sahabat yg sentiasa memberi sokongan


    sungguhpun anin tidak mampu memberi syahmu susu ibu speenuhnya.. namun anin akan cuba sedaya upaya untuk memenuhi hasrat murni yg stau ini.. brst anin ada masalah yg menyebabkan ku susah menyusu syahmi sepenuhnya.. namun ku berharap sinar itu muncul tatkala aku benar2 mengharapkannya


    YA ALlha bantu lah aku.. untuk memberi khasiat yg terbaik untuk cinta hati ku

      2 yang juga Bersungguh2:

      mama zharfan said...

      thanks for sharing...sedih dan terharu baca psl citer ni..byk sungguh dugaan yg u alami..semoga tabah dan teruskan BF yer!!

      emma said...

      Good Luck K.. Tunggu keputusannye