Tuesday, June 15, 2010

Peraduan "Resepi untuk Qaseh"



Puan APash..
awal2 tu igt tanak join sebab susahnye nak cipta resepi sendiri
tapi lately syahmi pun dah fed up dgn resepi yang dia selalu makan
so anin pun search google try and error
dan hasilnyaa.. 
anin kongsikan beberapa resepi
kalau ada rezeki adalah nak menang...

tapi demi 
si Qaseh yg comel
auntie memeriahkan majlis

Resipi masakan kentang
1. Kentang saiz kecil 1 biji
View Image

2. Keju cedar 1 keping

3. Brokoli 2 'pokok' kecil

File:Broccoli and cross section edit.jpg
4. 2-3 sudu air suam, susu ibu atau bancuhan susu yang bayi minum.

Cara membuatnya
Rebus kentang dengan kulitnya yang sudah dibersihkan sehingga empuk.
Rebus brokoli sehingga masak.
Siat kulit kentang, potong untuk mudah dimasukkan ke dalam pengisar.
Masukkan semua bahan dalam pengisar dan kisar sehingga halus berkrim.


BUBUR BERAS MERAH

Beras merah( agak mahal sket bbanding dgn beras lain tp berkualit dan bkhasiat)

View Image

Ikan/Daging/Ayam ( Pilih salah satu)
Kentang
Karot
Sayur Bayam merah (daunhijau + merah tu..tinggi kalsiumnya)
Rempah tumis, bawang merah, bawang putih
minyak jagung

Cara membuatnya
1. Minyak jagung digunakan untuk menumis rempah bawang merah dn bawang putih
2. Masukkan beras merah dan air
3. Masukkan ikan/daging/ayam
4. masukkan kentang  dn karot yg dipotong dadu
5. masukkan bayam
siappp


Untuk Dessert pula
  Avocado and Papaya Puree.. Bahan2: Sebiji avocado kecil yg masak..
View Image
1/2 buah betik kecil yg manis dan masak.. (kalau buah betik yg besar..hmm...1/6 atau 1/4 ok ler kot..
View Image
Sedikit perahan limau nipis/kasturi/lemon (sikit jer..jangan banyak..setitis dua jer..) Caranya: Cuci bersih dan rendam seminit dua di dalam air garam.. Cuci lagi dan kupas kulit avocado. Lecekkan isinya dgn garfu sehingga menjadi 'paste'. Lecekkan melalui penapis bersih yg 'sterile'. Masukkan setitis perahan limau untuk mengelakkan avocado jadi 'browning'. Ketepikan.. Kupas pula kulit betik, buang biji, ambil isinya. Lecekkan melalui penapis juga.. Campurkan bersama-sama dgn avocado puree tadi.. Masukkan ke dalam mangkuk plastik baby yg bersih dan comel. *boleh juga digunakan strawbery dn honey dewww Untuk Snek 1. Carot (ikut kesesuaian berapa banyak 1 batang atau 1/2) Fail:YosriLobakMerah.jpg 2. Air Cara membuatnya Rebus carrot dalam air sehingga lembut beri kepada bayi sebagai snekk rasa carrot ni manis.. sedap je makan gitu Syahmi dah try dn dia sukaaa gambar diambil dr google maaf tak dpt tunjukkan cara membuat dgn sebenar s bb selalu buat dlm keadaan tergesa2 (awal pagi b4 g keje) x smpt nak menyenap gambar   semoga Qaseh dpt makan dgn gembira~~~ syahmi dah ada 8 gigi usia 11 bulan skrg ni tp dia masih tk boleh mkn yang keras2 mcm biskut so anin rasa since Qaseh baru ada 4 gg.. elakkan makanan yg keras2.. dn pastikan sayuran betul2 empok elakkan bagi telur separuh masak ye

1 yang juga Bersungguh2:

ApasH said...

terima kasih sbb sudi join contest saya..